🐶 » Самоед

Самоед

Самоед

Породата самоед една от най-популярните руски породи кучета. Неговата бяла, пухкава и гъста козина е много добре оценена от любителите на кучета. Освен приятният си външен вид, самоедът много общителен и грижовен характер и това го прави идеалното куче за семейства с деца и подрастващи.

Независимо дали обмисляте закупуването на куче от тази порода или вече сте горд стопанин на самоед, тази статия ще ви бъде от полза, ако искате да научите повече за породата.

  • Височина: 53 – 57 см.
  • Тегло: 20 – 30 кг.
  • Физически характеристики : мускулесто и пропорционално тяло
  • Произход: Азия/Русия
  • Средна продължителност на живот:14 години.
  • Идеалеална порода за: деца, апартамент, спорт, туризъм…

Произход на самоеда

Самоедските народи, които обитавали територията между северозападен Сибир и Централна Азия, били силно зависими от кучетата си. Използвали ги, за да се грижат за елените, защита от хищници и лов. Освен това тези спели заедно с кучета си, за да запазват топлината през зимните нощи.

Кучетата от по-южните райони били черни, бели и кафяви и имали по темпераментен нрав. А кучетата от северните зони на тази област били с чисто бяла козина и много послушни.

Тези кучета пленили британския изледовател Ърнест Килбърн Скот по време на проучването на Арктика през 1889. При завръщането си в Англия Скот взел със себе си едно кафяво куче самоед, за подарък на жена си.

От тогава, други изледователи и семейството на Килбърн се заели със задачата да занесат  още кучета от тази порода в Европа. Кучетата на Скот се смятат за основата на днешните европейски самоеди.

Породата се разпостранява в Европа, благодарение на това, че някои хора станали големи любители на тези красиви бели кучета. Освен това много изледователи използвали самоеди или кръстоски на самоед за техните походи, като популярноста на породата нарастнало още повече.

Породата била използвана също и другото полукълбо на планетата. Смята се, че кучката, която е водила експедицията на Руал Амундсен до Южния полюс е била самоед. Това куче е първото, което преминава през Южния полюс и то дори преди първия човек да го направи.

Впоследствие породата се разпространява в целия свят благодарение на своята красота и добър характер. Днес самоеда се добре оценен навсякъде и е използвано най-вече като домашно куче.

Характеристики на породата самоед

Самоедът е средно на големина куче с добра мускулатура притежаващ елегантен и грациозен външен вид. Има характерен израз на лицето, с който изглежда, че се усмихва. Главата е клиновидна и има много добро съотношение с тялото.

Носът е черен, но може частично  да загуби пигментацията си в определени периоди на годината, някои хора го наричат “зимен нос”. Очите са с форма на бадем, наклонени на ляво и тъмнокафяви. Ушите с изправени, малки, триъгълни и със заоблени върхове.

Тялото е по-дълго отколкото високо, но компактно и гъвкаво. Гърдите са широки и дълбоки, докато корема е умерено вдлъбнат. Опашката е стига до с сгъвката на задните крака. В покой е висяща, но когато кучето е активно опашката е извита над тялото или настрани.

Козината е съставена от два слоя. Външния слой е права, плътна и груба козина, докато вътршния слой е мек и гъст. Въпреки че, кучета на номадските племена от миналото са били с различни цветове, съвременния самоед е чисто бял или кремав.Характеристики на куче от породата самоед

Характер на кучето самоед

FCI (Международна федерация по кинология) определя самоеда като приятелско, жизнено и активно куче. Въпреки че, произхода му може да ни накара да мислим, че е само ловно куче, истината е че този му инстинкт е доста слабо развит. То е много приятелски настроено, разбира се много добре с деца и други животни, винаги когато сме отделили достатъчно време за социализирането му.

Грижи за самоед

Козината на кучето трябва да се сресва поне три пъти седмично, за да се избегне образуването на възли и за да се премахне мръсотията. Това е задължително, ако искаме козината да се запази здрава и чиста. В периода на смяна на козина четкането трябва да бъде ежедневно. Къпането може да се извършва на всеки един или два месеца, или когато сметнете, че самоедът е мръсен.

За нуждата на кучето от умерени упражнения е препоръчително да бъде извеждано на разходка между 2 и 3 пъти дневно. Добре е няколко дни в седмицата да бъдат извършвани спортни дейности с по-висок интензитет, като за целта може да потърсите в интернет различни спортове за кучета. Породата се адаптира към живота както на село, така и града. Ако му бъдат осигурени гореспоменатите услови няма да имате проблеми с отглеждането на самоеда.

Освен физическите упражнения, е добре да бъде стимулиран и мозъка на кучето с най-различни игри и занимания.

Храненето винаги трябва да бъде съобразено с начина на живот на кучето. Ако то е много активно физически е от голяма важност да му предоставим нужните килокалории. Съветваме ви винаги да предоставяте качаствена храна на вашите кучета и тя да бъде съобразена с неговите нужди.

Обучение на самоед

Според списъкът на Стенли Корен за най-умни породи кучета, интелектуалното ниво на самоеда е над средното ниво в сравнение с останалите породи кучета. Тази порода няма затруднения с обучението, но това зависи до голяма степен от стопаните, които трябва да осигурят подходящата среда за развитие.

За да бъдат постигнати баланс и общителност, трябва да бъде обучавано още от пале. Винаги използвайте позитивните начини на обучение, с тях се постигат много добри резултати и се постига една много добра връзка между кучето и човека.

На по-късен етап може да започнете с заповедите и основната дресировка, за да бъде комуникацията с кучето още по-лесна. Важно е да отбележим, че когато самоедите бъдат оставени дълго време сами без да им се обръща внимание, е доста вероятно те да развият поведенчески проблеми.

Здравословни проблеми при самоеда

Както при повечето породи кучета, про тази порода също е предразположена към някои заболявания, повечето от които са генетични. Предоставяме ви списък, в който споменаваме най-често срещаните заболявания при самоедите:

Бебе самоед

  • Катаракти
  • Глаукома
  • Мускулна дистрофия свързана с Х хромозома
  • Глухота
  • Дерматоза вследствие на дефицит на цинк

Средна цена на самоед

В повечето сайтове за обяви цените варират между 300 и 1000 лева. Съветваме ви да не прибързвате с покупката и да се информирате добре за всяко едно от кучетата, които сте харесали. Обяви може да намерите тук и тук.

Имена за кучета – Как да изберем подходящото ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *