Пълнолунието на 18. Септември

Пълнолунието на 18. Септември ще бъде в Риби.

 

 

Нарича се Плодородна Луна и е няколко дни преди Есенното Равноденствие за Северното полукълбо.

 

 

С какво се отличава Плодородната Луна?

 

 

Не може да се каже, че това наименование е специфично точно за септември, такова може да бъде дадено и в други месеци, през 3 или 5 години се пада през октомври. Ако се случи Плодородното пълнолуние да е през октомври, то пълнолунието през септември се нарича Царевично, а в Индия – Чифтосваща Луна заради размножителния (брачния) период на елените и сърните.

 

 

И, ако в Северното полукълбо то се отбелязва през септември, то в Южното така се нарича пълнолунието през март или април.

 

 

Другото наименование е Оранжева Луна. При приближаването на Луната ниско към хоризонта лъчите на синия спектър се разсейват в атмосферата, а червените остават, което придава на Луната лек оранжево-червен нюанс.

 

 

В Китай по време на септемврийското пълнолуние отбелязват Празника на средата на есента, известен още като Празник на лунните меденки или Фестивала на хартиените фенери.

 

Той е втори по важност там след Лунната Нова година. По традиция в този ден семействата се срещат с роднини и приятели, черпят се с лунни меденки, запалват хартиени фенери и се наслаждават на пълнолунието.

 

Подобни празници има също в Япония, Корея, Виетнам, Индия, Шри-Ланка.

 

 

Септемврийското суперлуние ще е близо до перигея. Луната ще изглежда много по-ярка и голяма от обикновено.

 

 

Ще е съпроводено с частично Лунно затъмнение. Луната ще се намира в сянката на Земята и около 3,5% от нея ще бъдат закрити. Затъмнението ще се вижда в Европа, голяма част от Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Арктика и Антарктида.

 

 

Септемврийското пълнолуние има различни наименования в различните култури, например:

 

 

Китайците го наричат Луна на хризантемите

Келтите – Пееща Луна

Последователите на Уика – Ечемичена Луна

Племето Чероки – Орехова Луна

 

 

В Южното полукълбо я наричат Луна на червея, Постна Луна, Гарванова Луна, Захарна Луна, Девствена Луна, Луна на жизнените сили.

 

 

 

Сведения от печатни публикации и материали от интернет, без претенции за авторство, издири и обобщи П. Георгиева

22.08.2024 г.

София,

Всички права запазени ©

 

 





{START_COUNTER}