Seo оптимизация за Facebook или директни линкове от фейсбук - 3D Web Design $100 - $10000
Юли
06

Seo оптимизация за Facebook или директни линкове от фейсбук

(10 гласа, оценка 4.20 от 5)


Seo оптимизация за Facebook или как да получим директни линкове от фейсбук

Тази статия е на възраст от над 4 години и голма чест от текстовете и тактиките описани в нея, вече не са актуални! Оставил съм я във вида в който е за сравнение - какво е било по времето когато сайта на фейсбук бе на възраст от около една година. Какво е настоящето? Може да видите тук актуалните ни оферти за реклама във facebook.

Facebook все повече навлиза в профила на средностатистическия българския онлайн потребител, първо започнаха да го ползват IT специалистите, а постепенно и всички други. Прогнозите са до края на годината (статията е от края на пролетта на 2009 година) поне 500 хиляди Българи да го ползват и да направят своите профили там.

По тази причина фейсбук все повече се използва от SEM и специалистите по онлайн маркетинг за рекламни и маркетингови кампании, масово се създават страници на фирми, личности, на онлайн магазини и събития, на партии и групи по интереси... списъка е огромен.

Проблемът: Фейсбук не се използва до момента за оптимизация, за чужбина не знам и нямам голямо желание да ровя но българин до момента не съм виждал да го ползва или поне не по правилния начин.

Ок, ще кажете, супер, голяма аудитория а и можем да си пускаме линкове колкото си искаме. Да, но линковете от фейсбуук първо са с nofollow атрибут, второ на много места даже минават през скрипт и търсачката изобщо не вижда никакъв линк.

Някои колеги искрено се съмняват в стойността на измисления от Google атрибут и не му обръщат внимание, дори на няколко места в интернет вече се прокрадват слухове че самите гоогле не знаят какво да го правят и може и да го премахнат.

Същите колеги - български оптимизатори също като мен знаят че е по-важно да имаш голямо количество линкове сочещи към сайта си, отколкото дали са с нофолоу или не. Да но те знаят и че тези без такъв атрибут са в пъти по-силни и са мечтата на всеки оптимизатор. Да докопаш директни линкове от силен и авторитетен сайт - какво по-хубаво от това. А какво по-авторитетно от Facebook?

И за всички тези колеги, които както виждам току-що започнаха да правят акаунтите си във фейс-а, е тази статия - за да им помогна и да им спестя време, да действаме първи защото иначе руснаци, китайци и нидийци ще ни залеят :)

Искам да натъртя, че тази статия е абсолютно авторска и дори и ДВА реда от нея не са взети или преведени от никъде в интернет, тенденцията и начина описан в нея са съвсем нови и едва ли ще можете да ги прочетете другаде.

Типове страници създавани във Фейсбук

Във Facebook можете да създавате много различни типове страници - потребителски профили, групи, страници на публични личности, бизнес страници и други. Съществуват много голям брой приложения работещи благодарение на Facebook Api, съществуват и много голям брой разработчици, даже вече има няколко български разработчика.

Бързи линкове за новаците във фейсбук:

Повечето от тези приложения създават цели нови под-сайтове във фейсбук когато си създадете акаунт там. Стандартните приложения когато направите първия си акаунт там са няколко и именно с тях се правят тези типове страници които описах отгоре.  Това обаче не означава че те са най-добрите.

Бърз Линк Билдинг с Фейсбук

Ок, започваме с линкчетата.

Повечето линкове във Facebook са скриптосани, може да получите директен линк ако първо публикувате нещо и след това като коментар пуснете на copy-paste url адреса в коментара. Навсякъде - без значение дали е страница на група, поствате в стената на потребителския си профил или в страницата на създадената от вас организация или фирма.

Голямо количество линкове, свързани линкове от Facebook

За бързо свързване на всички Ваши сайтове във фейсбук ползвайте приложението NetworkedBlogs. Дава ви възможност за нула време да вмъкнете всички ваши сайтове, които се появяват в профила ви, а публикациите от съответните сайтове се извличат като линкове през RSS емисията на сайта.

Ако си поиграете, е възможно да получите едва ли не линк към всяка новина от всеки ваш сайт (последното е възможно само ако имате пълен контрол върху съдържанието на Rss емисията си.

Добре, със скриптосаните линкове се справихме, получихме бързо огромно количество свързани линкове към сайтовете си от фейсбук, да видим сега и линковете без Nofollow, нали за това четем статията, давай авантата насам :)

Къде във Facebook няма Nofollow?

Преди време споделих с Огнян Младенов как, какво и къде съм надушил и тъй като той вече неколкократно ме подканва аз да напиша статията най-накрая се накумих да го направя.

В статията няма да давам километрични обяснения тъй като чак толкова много свободно време нямам, но ще приложа екранни снимки от Firefox плъгина ми който показва къде има и къде няма директни линкове, от там вече вие си правете сметка за какво има смисъл да полагате усилия и за какво - не особено.

С две думи - в профила ви, във създадената от вас страница, във групите и в NetworkedBlogs линковете имат атрибут Nofollow указващ на търсачките - Не проследявай. Тези линкове са маркирани от плъгина ми в червено - виждат се навсякъде където има външни линкове.

На страницата на потребителския ви профил в NetworkedBlogs Nofollow няма! От там можете да получите директни линкчета от полето URL's, а също и към постове от сайтовете ви - Posts I Voted For. За да получите и тях трябва:

  • Да добавите сайта си в NetworkedBlogs
  • Да добавите Rss емисията на сайта и да зададете автоматично публикуване - вдясно е, пише "Feed Settings"
  • След известно време се появяват първите автоматично извлечени постове - след 5-15 минути
  • Имате иконка за гласуване до всеки от тях, зелената ръчичка. Когато кликнете на нея, става сива.
  • За отбелязване е че функцията не работи с Опера, ползвайте Firefox или IE
  • Най-накрая - пуснете линк към страницата на профила ви в някой сайт, форум или блог за да сте сигурни че търсачките ще го проследят, ще индексират страницата и ще отчетат линковете пуснати от нея.

Последното работи само ако знаете как да го направите, начините за момента:

  • Блогове или сайтове с 30+ Followers получават реален линк, тези с под 30 са с Nofollow. Борете се да получите повече от 30 абоната след като регистрирате сайта си!

Другите начини за публикуване в профил на даден блог там са: През FriendFeed или през Twitter. Съответните приложения са налични в списъка с фейсбуук приложения.

Всъщност не знам дали нарочно е оставена тази страница в приложението без атрибут нофолоу, възможно е да го сложат и там след време, но дотогава - добавяйте сайтове и линквайте! Силни линкове безплатно.

Галерията със снимките и обясненията е тук: Facebook Seo оптимизация снимки


Предишна Facebook реклама във Фейсбук
Автор: 3D Web Design.
Адрес: ул. Панайот Волов 25, 1527, София, България
. Телефон: +359898615736

Публикуван в SEO оптимизация - Facebook